
برای آشنایی با شغل مهندسی شهرسازی لازم است یادآور شویم که یک مهندس شهرساز برای موفقیت در این زمینه باید دانش لازم را در تمامی زمینههای تحولات اقتصادی و اجتماعی و فیزیکی یک شهر دارا باشد.
وظیفه مهندس شهرسازی
او باید تلاش کند تمامی اطلاعات را در قالب یک نظام هماهنگ برای ساماندهی یک شهر مدیریت کند. او باید نیازهای عمومی جمعیت شهری را بشناسد. مشکلات شهروندان را تا آنجا که به طراحی شهری مربوط میشود بشناسد و آنها را به حداقل برساند. او باید در زمینه طرح ریزی و توسعه شهری کاملا مطالعه کند و با در نظر گرفتن مسائل جغرافیایی، تاریخی و فرهنگی یک شهر، تغییرات شهری را سامان دهی نماید. بدیهی است که خلاقیت و نوآوری در این شغل بسیار تعیین کننده است. مهندسی شهری البته که رشته تخصصی است اما در عین حال آشنایی با زمینههای مختلف روستایی، منطقهای و شهری در موفقیت مهندس شهرساز موثر است.
مهندس شهرساز
مهندس شهرساز برای موفقیت نیاز مبرم به همکاران متخصص دارد. او به تنهایی در سامان دادن به شهر به هیچ وجه موفق نخواهد بود. همکاران متخصص او از جمله مهندس عمران و معماری، جامعه شناس و مردم شناس و متخصصان محیط زیست و جغرافیدان خواهند بود. برنامه ریزی شهری در واقع استفاده موثر از زمین و زیرساختهای جامعه است. تحلیل برنامهریز شهری، روند اقتصادی، زیست محیطی و اجتماعیست که به توسعه یک برنامه میانجامد که هدف آن استفاده مطلوب از زمین است.
استخدام مهندسی برنامه ریزی شهری
برنامه ریزان شهری معمولا با قراردادهای مستقل استخدام میشوند. این قراردادها یا با مشتریان است یا با توسعه دهندگان، یا با شرکتهای خصوصی، یا با شرکتهای دولتی و یا با صاحبان املاک دولتی. این قراردادها شامل زمینههای متفاوتی است. برخی از آنها بر توسعه و نقشه برداری محلههای مسکونی تمرکز میکنند، برخی از قراردادها با شرکتهای بزرگ ساختمانی یا یک گروه بزرگ از شرکتهای بزرگ ساختمان سازی بسته میشود. به این ترتیب مهندس برنامهریز شهری در استخدام آنها قرار میگیرد.
مسئولیت های مهندس شهرسازی
از دیگر فاکتورهایی که مهندس شهرسازی باید به آنها آشنایی کامل داشته باشد، قوانین محلی و کدهای منطقه بندیست. مهندس شهرساز باید در مورد زیرساخت منطقهای که در حال توسعه است اطلاع کافی داشته باشد. او باید در مورد حتی مسائل آیندهای که ممکن است در زمینه ترافیک، جرم و جنایت و توسعه پایدار ایجاد شود طرح و برنامهای مشخص داشته باشد.
استخدام دولتی و خصوصی مهندس شهرسازی در کشورهای مختلف
در زمینه کار مهندس شهرساز در کشورهای مختلف با گزینههای متفاوتی روبروست.
به عنوان مثال او میتواند در شرکتهایی استخدام شود که به مسائل سکونت میپردازد شرکتهایی مانند وزارت راه و شهرسازی، شرکتهایی در زمینه عمران و توسعه شهرهای جدید، سازمان ملی زمین و مسکن، بنیاد مسکن، شهرداریها، سازمانهای پیشگیری از بحران و یا مدیریت آن، استانداریها، زیباسازی شهری، نوسازی شهری، نوسازی مناطق فرسوده. زمینههایی که در بالا نام برده شد مرتبط با بازار کار وابسته به دولت است.
در بخش خصوصی نیز شرکتهای مهندسی مشاور، شرکتهای برنامهریزی منطقهای، شرکتهای معماری و ... از زمینههای کار برای مهندسی شهرسازیست. در حالیکه مهندس شهرساز اگر تجربه کاری و سرمایه داشته باشد میتواند برای خود به صورت مستقل شرکت تاسیس کند.
درآمد مهندس شهرسازی در خارج از کشور
درآمد مهندس شهرسازی در کشورهای مختلف متفاوت است. در بخش دولتی مطابق با قانون مدیریت خدمات کشوری حقوق دریافت میکند. در بخش خصوصی وضعیت کمی متفاوت است. به نحوی که تخصص و فعالیت فرد و تسلطش بر این حرفه در کسب درآمد برای او موثر خواهد بود. برای نمونه در کشور آمریکا متوسط حقوق و دستمزد برای مهندس شهرسازی که به برنامهریزی شهری میپردازد 5439$ در سال است. در حالیکه تجربه افراد نیز به بالا رفتن دستمزد آنها طبیعتا کمک خواهد کرد. اگر این افراد بیش از 20 سال تجربه در این رشته داشته باشند اغلب تغییر شغل داده و در زمینههای دیگر مشغول بهکار میشوند یا بازنشست خواهند شد.
بازار کار مهندس شهرسازی در خارج از کشور
فرصتهای شغلی نیز در کشورهای مختلف متفاوت است. در برخی جوامع سرعت کمتر و در برخی کشورها سرعت بیشتری دارد. روشن است که استخدام مهندس شهرساز و همچنین میزان درآمد آنها در کشورهای پیشرفته بسیار بیشتر است. برای نمونه در آمریکا در طی 10 سال استخدام رشد 16 درصدی داشته و متوسط درآمد سالیانه 53 هزار دلار است و در استرالیا در بازه زمانی 5 ساله رشد 26.1 درصدی داشته است و درآمد 56 هزار و 200 دلار تخمین زده میشود. این ارقام با کمی تغییر در مورد کشورهای انگلستان و کانادا نیز صادق است.
آمارهای فوق در مقاله از وب سایت PayScale.com گرفته شده است.
منبع: دیتا سازه
برای اطلاعات جامع تر از مقاله فوق می توانید از وب سایت دیتا سازه درخواست تحقیق داشته باشید
دیدگاه ها
اولین دیدگاه برای این مقاله را بنویسید !
دیدگاه خود را وارد نمایید